Parsnip puree with sesame beef – Pastinaakpuree met runds in sesam

This simple and arty dish will wow your guests with its bright colors and elegant flavours. It’s quickly made and, if needed, you can prepare most of the dish in advance.

Serves 2p.

Ingredients

  • Parsnip
  • Milk
  • 1 beetroot
  • 1 carrot
  • Beef
  • Sesame seed (optional also chia seeds)
  • Garlic
  • Herbs: fresh basil, bayleave, thyme
  • Spices: salt & pepper

Recipe

  1. Preheat the oven at 200°C.
  2. Cut the beetroot and carrot into fine slices. It is best to use a mandolin. This make the work go faster. Take an oven tray and place some baking paper on it. Lay the slices of carrot and beetroot on the baking paper, sprinkle over some olive oil and season with salt and thyme (in this case best dried thyme). Put them in the oven for about 15 minutes. Keep a close eye on them, because depending on the size it will need more or less time in the oven.
  3. Put a lot of fresh basil, 1 clove of garlic, some olive oil, salt & pepper and a bit of water in the cutter. Mix it all together until you get a pesto.
  4. Cut the parsnip into cubes and put them in a pot. Add 1 part milk and 1 part water until the parsnip almost completely covered. Put in a bayleave and some (fresh or dried) thyme. Season with some salt and pepper. Let it simmer on a medium heat until the parsnip is soft. When the parsnip is ready, you can mash it. If you like it more runny, you can add some more milk.
  5. Cut the meat into small pieces (see example in the picture). First season them with some salt and pepper. Then roll the meat in a mixture of sesame (and chia) seeds. Bake them shortly (+/-5 minutes) on each side. If you don’t like your meat red, bake it a bit longer.
  6. Serve the meat on a bed of parsnip puree, finish off with some beetroot and carrot chips and pour over a bit of the pesto.

 

Dit eenvoudig en kunstig gerechtje zal je gasten met verstomming doen slaan. Je maakt dit plaatje in een mum van tijd en je kan zelfs grotendeels op voorhand klaarmaken.

Voor 2p.

Ingrediënten

  • Pastinaak
  • Melk
  • 1 rode biet
  • 1 wortel
  • Rundsvlees
  • Sesamzaad (optioneel: ook chiazaad)
  • Look
  • Kruiden: verse basilicum, laurier, tijm, peper & zout

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijdt de rode biet en wortel in fijne schijfjes. Gebruik hiervoor best een mandoline. Hierdoor zal het werk sneller gaan. Neem een ovenplaat en leg hierop een stuk bakpapier. Leg de schijfjes op het bakpapier en besprenkel ze met een beetje olijfolie, tijm (best droge) en zout. Zet ze voor ongeveer 15 minuten in de oven. Houd ze wel goed in het oog. De baktijd is afhankelijk van de dikte van de schijfjes.
  3. Doe veel verse basilicum, 1 teentje look, wat olijfolie, peper & zout en een beetje water in een cutter. Mix alles goed samen tot je een pesto krijgt.
  4. Snijdt de pastinaak in blokjes en doe ze in een kookpot. Voeg 1 deel melk en 1 deel water in de pot tot de pastinaak net onder staat. Voeg 1 laurierblaadje en wat (verse of gedroogde) tijm toe. Kruid af met peper en zout. Laat het garen op een matig vuurtje. Wanneer de pastinaak zacht is, plet je deze tot puree. Heb je de puree liever wat lopender, voeg dan nog wat melk toe.
  5. Snijdt het vlees in kleine stukken (kijk naar foto als voorbeeld). Kruid ze eerst met wat peper & zout. Rol ze daarna in een mengeling van sesamzaad (en eventueel ook chiazaad). Bak ze kort (+/- 5 minuten) aan beide kanten. Als je niet graag hebt dat je vlees nog rood ziet, laat je het iets langer bakken.
  6. Serveer het vlees op een bedje van pastinaakpuree. Werk af met de rode biet en wortelchips en giet er een beetje van de pesto over.

 

Leave a comment