Spicy sweet potato / pittige zoete aardappel

Serves 1p.
Level: quick and easy

Ingredients

  • 1 sweet potato (whatever size you want)
  • Ras El Hanout (spices)
  • Minced meat (you can take whatever meat or combo you want. I used part porc, part veal)
  • Dried Italian herbs: basil, oregano
  • Fresh spinach
  • 1/2 avocado
  • 1 lemon or lime
  • Olive oil

Recipe

  1. Preheat the oven to 200°C
  2. Cut the sweet potato in half so that you have 2 long halves. Smear a little bit of olive oil over the sweet potato (the inner part) and spice it with Ras El Hanout to your own taste. Put the sweet potatoes in an oven tray, with the spiced side up. Put them in the oven for 25 to 30 minutes (until you see it’s bubbling a bit on top)
  3. Meanwhile, wash the fresh spinach and put them in a pot on medium heat. You do not need to add any olive oil or butter since the spinach will lose some water that will help cook the spinach. Spice it with some salt, pepper and nutmeg.
  4. Take out a pan that does not stick and put in the minced meat. The same here: you do not need to add any olive oil or butter. The minced meat itself will bake in its own grease. Spice it with some dried Italian herbs, salt and pepper to your own taste. While on high heat, keep on mashing the meat until it’s baked.
  5. Last step: the guacamole. Mash the avocado with a bit of lemon or lime juice. Spice it up with some salt, pepper and optional some chili powder. I put in a bit more lemon juice than in a regular guacamole. Just to have that fresh taste in combination with the spicy sweet potato and the salty meat.
  6. When everything is ready, serve it all together the way you want to.

 

Voor 1p.
Level: gemakkelijk en snel

Ingrediënten

  • 1 zoete aardappel
  • Ras El Hanout kruidenmix
  • Gehakt (je kan gelijk welke soort gebruiken. Ik heb hiervoor een mix van varken-kalfs gebruikt)
  • Gedroogde Italiaanse kruiden
  • Verse spinazie
  • 1/2 avocado
  • 1 citroen of limoen
  • Olijfolie

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Snijd de zoete aardappel in twee zodat je 2 lange helften hebt. Bestrijk de binnenkant met een beetje olijfolie en kruid af met Ras El Hanout naar eigen smaak. Leg de zoete aardappelhelften in een ovenschaal met de gekruide kant naar boven. Zet ze in de oven voor zo’n 20 tot 25 minuten (tot er zich bovenaan bubbels beginnen vormen).
  3. Was ondertussen de verse spinazie en doe deze in een kookpot. Zet de pot op een medium vuurtje. Je hoeft geen vetstof toe te voegen. De spinazie verliest sowieso veel water, waardoor dit voldoende is om de spinazie gaar te krijgen. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
  4. Voor het gehakt gebruik je een anti-aanbakpan. Hetzelfde geldt hier: je hoeft geen vetstof te gebruiken. Gehakt bevat voldoende vet waardoor het vlees in zijn eigen vet kan bakken. Zet de pan op een hoog vuur en blijf het vlees pletten tot het doorbakken is.
  5. Laatste stap: de guacamole. Plet de avocado en doe er een beetje citroen- of limoensap in. Kruid af met wat peper en zout, en eventueel wat chilipoeder. Ik doe hier net iets meer citroensap in dan in een gewone guacamole. De frisse smaak staat in mooi contrast met de pittigheid van de zoete aardappel en het zoutige van het vlees.
  6. Je kan nu alles dresseren zoals je zelf wil.

Leave a comment