Sweet scallops with basil / Zoete sint-jacobsvruchten met basilicum

Serves 1p.

Ingredients

  • Scallops
  • Potatoes
  • Milk
  • 1/2 fennel
  • 1-2 carrot
  • 1/2 apple
  • Fresh basil

Recipe

  1. Cook the potatoes in some salted water. How much potatoes depends on your own preference. Once they are cooked, pour out the cooking water. Add a bit of milk and season with some salt, peper and nutmeg. Mash the potatoes.
  2. Cut the fennel into thin stripes. Rasp the carrot with a peeler, but leave out the middle part. Cut the apple into small cubes. Put the wok on medium heat and pour in some olive oil. Bake the fennel. Once softened, add the carrots. They only need a few minutes in the wok. Season with some salt and pepper.
  3. Bake the scallops in some good butter (sorry I know it’s not so good for your diet, but believe me just a bit of good butter will not hurt 😉 ). Do not bake them too long; just a few minutes on each side.
  4. Put some basil leaves in the mortar. Add some olive oil and season with some salt and pepper. Cruch and mix every ingredientss together.
  5. Served best in a deeper bowl. First a layer of mash potatoes, then the veggies. Put the scallops on top and finish off with the basil dressing and the apple cubes.

 

Voor 1p.

Ingrediënten

  • Sint-jakobsvruchten
  • Aardappelen
  • Melk
  • 1/2 venkel
  • 1-2 wortel(s)
  • 1/2 appel
  • Verse basilicum

Recept

  1. Kook de aardappelen in gezouten water. Hoeveel aardappelen hangt af van hoeveel jij er op kunt. Als ze gaar zijn, giet je ze af. Voeg melk toe en kruid af met peper, zout en nootmuskaat. Plet de aardappelen tot puree. 
  2. Snijdt de venkel in julienne. Rasp de wortel(s) met een aardappelschiller, maar laat het middelste stuk eruit. Snijdt de appel in kleine kubusjes. Zet de wokpan op een medium vuurtje en doe er wat olijfolie in. Bak de venkel. Voeg daarna de wortel(s) toe. Deze hebben maar enkele minuten nodig om te garen. Kruid af met peper en zout. 
  3. Bak de sint-jacobsvruchten in goede boter (ik weet het, dat is niet zo goed voor de lijn, maar dit beetje kan geen kwaad 😉 ). Bak ze kort aan beide kanten: zo’n paar minuten aan elke kant. 
  4. Doe enkel basilicumblaadjes in de vijzel. Doe er wat olijfolie, peper en zout bij. Plet en mix alle smaken goed door elkaar. 
  5. Je serveert dit gerecht best in een iets dieper bord. Begin met een laagje puree, leg er daarna de groentenmix op. Verdeel de sint-jacobsvruchten over het bord. Werk af met de appelkubusjes en de basilicumdressing. 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s