My cup of soup

 

During these cold winter days, everybody just loves a cup of soup to get all warmed up. But most importantly to get your daily intake of vitamines and vegetables in a pleasant way. That’s why I dedicated this page to my all time favorite soups.
(More recipes coming soon…)

Tijdens die koude winterdagen is er niets aangenamer dan een heerlijk kopje soep om lekker op te warmen. Daarnaast is het een leuke manier om jouw dagelijkse behoefte aan vitaminen en groenten binnen te hebben. Om deze reden wijd ik deze pagina aan mijn favoriete soeprecepten.
(Binnenkort nog meer recepten…)

Basic recipe: vegetable broth
Basisrecept: groentenbouillon

15355700_1805471316333927_8210726362523185248_n

Ingredients:
onions – garlic – fresh thyme – bay leaves – cloves – salt & pepper – paprika powder – soup vegetables (leek, carrots, celery,…) – water – olive oil – optional: mustard seeds, coriander seeds, …
For this recipe I’m not giving you any indication of how much you need of every ingrediënt. Everything is up to your own taste.

Recipe:
Put a lot of olive oil in a big pot and put it on medium heat. Cut the onions and garlic into big pieces and put them in the pot. When the onion is softening, already put in all the spices. That way the spices give a stronger taste. You do not need to be carefull with the ingredients. The more you put in, the better and stronger the taste. Ingredients like onion, salt and thyme will enhance the power of the flavours in your broth. Just be carefull with spices suchs as cloves, mustard seeds, coriander seeds,… because they can easily overpower your broth.
Then put in the soup vegetables. You can buy them in bags in the supermarket. This will save up time to cut all those vegetables. Finally pour enough water so that the vegetables are all put under water. Keep in mind that a part of the water will evaporate. So if you need, for example, 2 liters of broth, than make sure you put in at least 2,5 liters of water.
Let the broth simmer for at least 1 hour. Stir once in while.

Ingrediënten:
uien – look – verse tijm – laurierblaadjes – kruidnagel – peper & zout – paprikapoeder – soepgroenten (prei, wortels, selder,…) – water – olijfolie – optioneel: mosterdzaad, korianderzaad,…
Ik heb er bewust geen hoeveelheden bij gezet. Dit moet je volledig naar eigen smaak doen.

Recept:
Doe genoeg olijfolie in een grote pot en zet deze op een medium vuur. Snijd de uien en look grof en doe ze bij de olijfolie. Wanneer de ui zacht begint te worden, doe je er alle kruiden bij. Op die manier geven de kruiden beter smaak af. Wees niet voorzichtig met de ingrediënten; hoe meer je erin doet, hoe meer smaak. Ingrediënten zoals uien, zout en tijm kunnen de smaken versterken. Pas wel op met kruiden zoals kruidnagel, mosterdzaad, korianderzaad,… Deze kunnen vaak snel overheersen.
      Doe er daarna alle soepgroenten bij. Deze kan je klaargemaakt in zakken kopen in de supermarkt, wat je het hele snijwerk bespaart. Doe er tot slot voldoende water bij zodat de groenten mooi onderstaan. Houd er rekening mee dat een deel van het water zal verdampen. Als je dus, bijvoorbeeld, 2 liter bouillon wil overhouden, doe je er minstens 2,5 liter water in.
      Laat de bouillon minstens een uur sudderen zonder deksel op de pot. Af en toe even roeren om alles goed te vermengen.

Once this is ready, it’s time to put in the main ingredient…

Als dit klaar is, kan je beginnen aan je hoofdingrediënt…  

 

1. Sweet pepper soup
1. Paprikasoep

53

Ingredients:
a lot of red sweet peppers – onions – garlic – paprika powder – salt & pepper – thyme – optional: chilli powder or cayenne pepper

Recipe:
Cut the onions and garlic (to your own taste) in big pieces and put them in the pot together with some olive oil. Cut the sweet peppers into roughly cut pieces and add them to the onions and garlic. Season with a lot of paprika powder, some thyme and some salt & pepper. Pour in a small glass of water and put the lid on top. Let it simmer on medium heat until the sweet peppers are soft. Afterwards, pour in the vegetable broth and mix it all together.

Ingrediënten:
Veel rode paprika’s – uien – look – paprikapoeder – peper & zout – tijm – optioneel: chilipoeder of cayennepeper

Recept:
Snijd de uien en look (naar eigen smaak) in grove stukken en bak ze aan in wat olijfolie. Snijd de paprika’s ook in grove stukken en doe deze ook in de pot. Kruid goed af met veel paprikapoeder, wat tijm en wat peper en zout. Giet er een klein glas water bij en zet het deksel op de pot. Laat het sudderen op een medium vuur tot de paprika’s zacht zijn. Doe er daarna de groentebouillon bij en mix alles goed.

 

2. Broccoli soup
2. Broccolisoep

appetite-1239149_960_720

Ingredients:
a lot of broccoli – onions – garlic – salt & pepper – thyme

Recipe:
Cut the onions and garlic (to your own taste) in big pieces and put them in the pot together with some olive oil. Cut the broccoli into small parts and add them to the onions and garlic. Season with some thyme, salt and pepper. Pour in a big glass of water and put the lid on top. Let it simmer on medium heat until the broccoli is soft. Afterwards, pour in the vegetable broth and mix it all together.

Ingrediënten:
Veel broccoli – uien – look – peper & zout – tijm

Recept:
Snijd de uien en look (naar eigen smaak) in grove stukken en bak ze aan in wat olijfolie. Snijd de broccoli in kleinere roosjes en doe deze ook in de pot. Kruid goed af met veel wat tijm, peper en zout. Giet er een groot glas glas water bij en zet het deksel op de pot. Laat het sudderen op een medium vuur tot de broccoliroosjes zacht zijn. Doe er daarna de groentebouillon bij en mix alles goed.

 

What do I do with the vegetables used for making the vegetable broth?

Do not throw away these vegetables!
Take out all the remaining sprigs and leaves from the fresh herbs. Just leave a bit of the broth, pour in a bit of extra water and 1 or 2 cans of tomato puree. Mix it all together and you get yourself a cup of tomato-vegetable soup! You can also add little meatballs to really finish off your soup.

Wat doe ik met de soepgroenten die overblijven?

Gooi deze niet zomaar weg!
Verwijder alle takjes en blaadjes van de verse kruiden. Laat nog een beetje bouillon over, doe er wat extra water bij en 1 of 2 potjes tomatenpuree. Mix alles goed samen et voilà… je hebt een tomaten-groentensoep! Om jouw soep echt af te maken, kan je altijd nog kleine gehaktbolletjes toevoegen.

 

Advertisements