Avocado-o-ooh!

Everybody knows the famous guacamole & chips combination. But avocado can be used with so much more. You can combine it with meat and even with fish. You can serve it as a main course, as a salad, as a soup or even as a dessert. Hail to the avocado!

I myself am addicted to avocado in every kind of way. That’s why I would love to share my recipes with you, going from starters to desserts.

Guacamole & chips is een welgekende combinatie die wel vaker zijn weg vindt naar de tapastafel. Wat als ik nu eens vertelde dat je zoveel meer kan met avocado… Gebruik deze overheerlijke groente in combinatie met vlees of vis. Serveer het als hoofdgerecht, salade, soep en zelfs als dessert. Lang leve de avocado!

Zelf ben ik enorm verslaafd aan avocado, op welke manier dan ook bereid. Om deze reden deel ik dan ook graag mijn recepten met jullie, gaande van aperitiefhapje tot dessert.

White wine mousse with avocado & serrano
Witte wijnmousse met avocado & serrano

dscn1970
For 8 appetizers
Voor 8 hapjes

Ingredients:
200 ml white wine – 200 ml cream – 40 gr butter – 8 cherry tomatoes – 4 slices of serrano ham – 2 big avocados – spices: Italian mix – salt & pepper

Ingrediënten:
200 ml witte wijn – 200 ml room – 40 gr boter – 8 kerstomaatjes – 4 sneetjes serranoham – 2 grote avocado’s – kruiden: Italiaanse mix – peper & zout

Recipe

  1. Pour the white wine in a pot and put it on a medium heat. Let it reduce for +/- 10 minutes. Add the cream and let it reduce again for approximately 10 minutes. Season with some salt & pepper and Italian spices. Turn off the heat and add the butter. The sauce may stay warm, but make sure it does not boil anymore. Mix it all together with a whisk until the sauce thickens.
  2. Divide the sauce over the serving bowls. Cut the cherry tomatoes into very small pieces. Add them to the bowls. Put the bowls in the fridge until the sauce has set.
  3. Take the bowls out off the fridge. Spoon out the avocados and cut them into thin slices. Divide them over the bowls. Finish off with a bit of crispy serrano ham. You can get it crispy by putting it under the grill.

Recept

  1. Doe de witte wijn in een pot en zet deze op een matig vuurtje. Laat deze +/- 10 minuten inkoken. Doe de room erbij en laat dit ook zo’n 10 minuten inkoken. Kruid af met peper, zout en Italiaanse kruiden. Zet het vuur af en voeg de boter toe. De saus mag warm blijven, maar mag niet meer koken. Klop alles goed met een garde tot de saus begint te binden.
  2. Verdeel de saus over de serveerpotjes. Snijd de kerstomaatjes in hele kleine stukjes en voeg deze toe aan de potjes. Zet de potjes in de ijskast tot de mousse opgesteven in.
  3. Haal de opgesteven mousse uit de ijskast. Lepel de avocado uit en snijd deze in fijne schijven. Verdeel de schijfjes over de potjes. Werk af met een krokant stukje serranoham. Je kan deze krokant krijgen door deze even onder de grill te leggen.

Chicken-avocado served with sweet pepper soup
Paprika soep met kip en avocado

img_20161110_184026

Serves 2p.
Voor 2p.

Ingredients:
3 big red sweet peppers – 1 onion – 2 garlic cloves – (fresh) thyme – 2 bay leafs – 1 liter of water –  paprika powder – chicken (breasts) – 2 avocados – 1 big tomato – fresh coriander – chilli powder – pepper & salt

Ingrediënten:
3 grote rode paprika’s – 1 ui – 2 knoflookteentjes – (verse) tijm – 2 laurierblaadjes – 1 liter water – paprika poeder – kip(filets) – 2 avocado’s – 1 grote tomaat – verse koriander – chilipoeder – peper & zout

Recipe

  1. Put some olive oil in a pot and add the onion and garlic cut into big pieces. Once the onion has gone soft, add the sweet pepper, also chopped in big pieces. Season with some pepper & salt and paprika powder to your own taste. Now, add a lot of (fresh) thyme and the 2 bay leaves. When everything is mixed together, pour in the water and let it simmer on a medium heat for about 1 hour. You will notice that the water will start reducing. When the soup is ready, use a mixer to finish off your soup.
  2. Preheat the oven to 200°C.
  3. Cut open the avocados and mash them. Season with some salt, pepper and chilli powder. Then add a lot of freshly chopped coriander. Cut the tomato into slices of +/- 2 mm thick. Finally, cut the chicken breasts into fine slices of +/- 5mm thick. Now take a serving ring and put it into an oven tray. First place in a layer of chicken. Then smear over a bit of the avocado mixture and top off with a tomato slice. Repeat this.
  4. Put them in the oven for about 30 minutes.
  5. When everything is ready, first put the chicken-avocado towers in a deep plate. Serve the soup in the same plate. Finish off with some freshly chopped coriander on top.

Recept

  1. Doe wat olijfolie in een pot en bak hierin de ui en look in grove stukken gesneden. Wanneer de ui zacht is, voeg je de grove stukken rode paprika toe. Kruid goed af met peper, zout en paprika poeder. Voeg hierbij een handje (verse) tijm en de 2 laurierblaadjes. Meng alles goed door elkaar. Giet daarna het water erbij en laat het voor ongeveer 1 uur sudderen op een medium vuurtje. Het vocht zal stilaan reduceren. Wanneer de soep klaar is, mix je deze.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C.
  3. Snijd de avocado’s open en plet ze. Kruid af met peper, zout en wat chilipoeder. Voeg een handvol verse koriander toe. Snijd de tomaat in schijfjes van +/- 2mm dik. Tot slot snijd je de kip in dunne stukken van +/- 5mm. Gebruik nu best een serveerring (geplaatst in een ovenschaal). Begin met een laagje kip. Smeer hierover een laagje avocadomengeling en leg er een schijfje tomaat op. Herhaal dit.
  4. Plaats de ovenschaal in de over voor ongeveer 30 minuten.
  5. Wanneer alles klaar is, plaats je eerst de kip-avocado torentjes in een diep bord. Serveer hierbij de soep. Werk af met wat verse koriander.

Smoked salmon guacamole
Gerookte zalm guacamole

img_20160920_200925

Serves 2p.
Voor 2p.

Ingredients:
200g smoked salmon- 1 onion – 2 avocados – fresh coriander – chilli powder – pepper & salt – sundried tomatoes – lime – spinach – sunflower oil – fresh chives – sesame seed

Ingrediënten:
200g gerookte zalm – 1 ui – 2 avocado’s – verse koriander – chilipoeder – peper & zout – zongedroogde tomaatjes – limoen – spinazie – zonnebloemolie – verse bieslook

Recipe

  1. Cut open the avocados and mash them. Season with some salt, pepper and chilli powder. Then add some chopped coriander, onion and sundried tomatoes. Put in a few drops of lime juice.
  2. Put some plastic foil on your workbench. Sprinkle some sesame seeds on the plastic foil and put some slices of the smoked salmon over the seeds. Take half of the guacamole mixture and put it in the middle of the salmon slices. Roll the salmon from both ends together using the plastic foil.
  3. Take a mortar and put in some pepper, salt and some freshly chopped chives. Gradually add some sunflower oil while you keep mixing the herbs.
  4. Serve the salmon roll on a bed of raw spinach. Finish off with the chives vinaigrette.   

Recept

  1. Snijd de avocado’s open en plet ze. Kruid af met peper, zout en wat chilipoeder. Voeg verse koriander, ui en de zongedroogde tomaten toe, allemaal fijn gesneden. Doe er een paar druppels limoensap bij. 
  2. Leg wat plastic folie op je werktafel. Strooi er wat sesamzaadjes op en leg bovenop de zaadjes een paar schelletjes gerookte zalm. Spreid de helft van de guacamole over het midden van de zalm en maak er rolletjes van met behulp van de plastic folie.
  3. Neem een vijzel en doe er peper, zout en verse bieslook in. Voeg beetje bij beetje zonnebloemolie toe terwijl je blijft stampen. 
  4. Serveer de zalmrollen op een bedje van rauwe spinazie. Werk af met de bieslookvinaigrette.

Prawns-avocado salade
Garnaal-avocado salade

img_20161109_194826

Serves 2p.
Voor 2p.

Ingredients:
150g prawns- 1 onion – 2 avocados – fresh coriander – chilli powder – pepper & salt – 2 tomatoes – lime – 2 sweet peppers

Ingrediënten:
150g gerookte zalm – 1 ui – 2 avocado’s – verse koriander – chilipoeder – peper & zout – 2 tomaten – limoen – 2 rode paprika’s

Recipe

  1. Cut the sweet peppers into 4 and put them under the grill with the peel upwards, until they start coloring dark. Once they are ready, take them out and cut them into smaller pieces.
  2. Cut open the avocados and mash them. Season with some salt, pepper and chilli powder. Then add some chopped coriander and onion. Put in a few drops of lime juice.
  3. Cut the tomatoes into small cubes.
  4. Put the guacamole in a deep plate. Cover up with the sweet pepper, the tomato cubes and the prawns.  

Recept

  1. Snijd de paprika’s in 4 stukken. Leg ze onder de grill met de schil naar boven. Vanaf het moment dat ze donker beginnen kleuren, neem je ze eruit. Snijdt ze hierna in kleinere stukken.
  2. Snijd de avocado’s open en plet ze. Kruid af met peper, zout en wat chilipoeder. Voeg fijn gesneden koriander en ui toe. Doe er een paar druppels limoensap bij. 
  3. Snijdt de tomaten in kleine blokjes.
  4. Serveer eerst de guacamole in diepe borden. Werk af met de stukjes paprika, tomaat en dan de garnalen.

 

Coconut crumble, grilled pineapple & avocado parfait
Kokoscrumble, gegrilde ananas & avocado parfait

18010746_1868020480079010_3862498893632909411_n

Serves 2p.
Voor 2p.

Ingredients:
2 tbsp of coconut flakes – 3 tbsp of oatmeal – 1/2 tbsp of honey – 1/2 tbsp of milk – 2 thick slices of fresh pineapple – 1 avocado – 250ml of coconut cream – 4 big tbsp of fresh cheese (cottage cheese)

Ingrediënten:
2 eetlepels kokosschilfers – 3 eetlepels havermout – 1/2 eetlepel honing – 1/2 eetlepel melk – 2 dikke schijven verse ananas – 1 avocado – 250 ml kokosroom – 4 grote eetlepels verse kaas

Recipe

  1. Put the slices of pineapple under the grill in the oven or in a grill pan. Make sure you use a pineapple that is ripe and full of flavor. Grill them until they get a nice brown color. Let the slices cool down and cut them into small cubes.
  2. Mix the coconut flakes and oatmeal together in a bowl. Add the milk and the honey and make the flakes and oatmeal stick to each other.
  3. For the coconut cream it is best to use an actual thicker cream (not coconut milk). I use for example Alpro Cuisne Coconut. Whipp the cream until it get’s a bit fluffier. You will not be able to get it as thick as normal whipped cream. Mash the avocado and add it to the coconut cream. Add 4 big tbsp of fresh cheese to thicken to mixture. Mix everything together and the parfait is ready to serve.
  4. First put the crumble in the serving glasses. Then put in some pineapple cubes. Next, pour in the avocado parfait and finisch off with some coconut flakes and a piece of pineapple as decoration.

Recept

  1. Leg de schijven ananas onder de grill in de oven of in een grillpan. Kies voor een rijpe en smaakvolle ananas. Laat de ananas mooi goudgeel worden. Neem ze uit de oven / de pan en laat ze afkoelen. Snijd de schijven daarna in kleine stukjes.
  2. Meng de kokosschilfers en havermout samen in een kom. Voeg de honing en de melk toe om het geheel goed aan elkaar te laten kleven.
  3. Wat de kokosroom betreft, kies je best voor een zo dik mogelijke room (dus geen kokosmelk). Ik gebruik Alpro Cuisine Coconut. Klop de kokosroom op tot die iets luchtiger wordt. Je zal deze room nooit zo luchtig krijgen als gewone room. Plet de avocado en voeg deze toe aan de room. Voeg daarbij 4 grote eetlepels verse kaas om het geheel dikker te maken. De parfait is nu klaar.
  4. In de serveerglaasjes begin je met een laagje crumble. Leg daarop wat stukjes ananas. Giet de parfait over de ananas en crumble. Werk af met wat kokosschilfers en een stukje ananas als decoratie.
Advertisements