African broccoli

This broccoli salad is inspired by the African kitchen. This broccoli mixture can be served as a veggie dish but as an option you can add some chicken.

Serves 2p.

Ingredients

  • 1 cup of Greek yoghurt (140g)
  • 4 tbsp of light mayonnaise
  • Honey
  • 1 broccoli
  • 2 small or 1 big red onions
  • 2 big potatoes
  • (optional) 2 chicken breasts
  • Almond flaces
  • (optional) Olive oil
  • Spices: turmeric, pepper, salt, thyme

Recipe

  1. Cut the potatoes in small cubes and cook them in some salted water. Cut the broccoli in really small pieces and add them to the potatoes +/- 5 minutes before taking the potatoes off of the heat.
  2. When ready poor away the water and let the broccoli and potatoes cool in the fridge.
  3. (optional) Preheat the oven at 200°C.
  4. (optional) Put the chicken breasts on an oven plate. Put some olive oil over them and season with turmeric, pepper, salt and some thyme. Put the chicken in the oven for about 20 to 30 minutes, depending on the thickness of the chicken.
  5. Take out the broccoli and potatoes. Add the yoghurt and the mayonnaise. Season with some salt and pepper. Cut the red onion(s) and add them to the mixture. Put a lot of honey in the mixture so that you get the sweet taste in the dish. Do this to your own taste. Finish off with some almond flaces.

 

Voor deze broccoli salade haalde ik mijn inspiratie uit de Afrikaanse keuken. Deze frisse mengeling kan geserveerd worden als veggie gerecht, maar kan ook een meerwaarde krijgen met een stukje kip erbij.

Voor 2p.

Ingrediënten

  • 1 potje Griekse yoghurt (140g)
  • 4 eetlepels light mayonaise
  • Honing
  • 1 broccoli
  • 2 kleine of 1 grote rode ajuin(en)
  • 2 grote aardappels
  • (optioneel) 2 kipfilets
  • Amandelvlokken
  • (optioneel) Olijfolie
  • Kruiden: kurkuma, peper, zout en tijm

Recept

  1. Snijd de aardappelen in kleine blokjes en kook ze in gezouten water. Snijd de broccoli in hele kleine stukjes en voeg ze +/- 5 minuten voor het einde bij de aardappels.
  2. Als het klaar is, giet dan de broccoli en aardappelen af en laat ze afkoelen in de koelkast.
  3. Verwarm de over voor op 200°C.
  4. Leg de kipfilets in een ovenschotel. Wrijf er wat olijfolie over en kruid af met kurkuma, peper, zout en tijm. Plaats de kip in de oven voor zo’n 20 – 30 minuten, afhankelijk van de dikte van de kipfilet.
  5. Neem de broccoli en aardappelen uit de koelkast. Voeg de yoghurt en mayonaise toe. Kruid af met peper en zout. Versnipper de rode ajuin(en). Voeg redelijk wat honing toe om de zoetheid naar boven te laten komen in het gerecht. Doe dit naar eigen smaak. Werk af met wat amandelvlokken.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s